Sivilpistol

Sivilpistol er en nasjonal skytegren som utøves av klubber tilsluttet Dynamisk Sportsskyting Norge. Reglene er ganske pistolreglene til IPSC. Hovedforskjellen er at det brukes andre våpenklasser og scoringmetoder. Sivilpistol-konkurranser har vært arrangert i Norge siden midten av 1980-tallet, og det arrangeres norgesmesterskap (NM) i sivilpistol hvert år.

Konkurransen går ut på å skyte poenggivende skiver på kortest mulig tid. Scoringmetoden kalles «tid pluss», som er forskjellig fra «Comstock scoring» som brukes innen IPSC. Med tid pluss scoring akkumuleres tiden skytteren bruker på hver løype, med tilleggstid for bom og dårlige treff. Vinneren er utøveren med lavest tid på slutten av konkurransen. Det kan brukes maksimalt 5 skiver per øvelse. Skytteren har ubegrenset tid til egen gjennomføring og kan skyte et ubegrenset antall skudd.

TreffTid tillegg
A0 sek
C+0,5 sek
D+1,5 sek
Bom+5 sek
No-Shoot+5 sek
Prosedyrefeil+3 sek

Klasser – Sivilpistol
Klassene er nummerert 1–5. Det er ikke faktorkrav til ammunisjonen. Fra 2012 brukes det to forskjellige måleesker, for klasse 1 med dimensjoner 185×120×30 mm, og for klasse 2 og 3 med dimensjoner 185×135×34 mm.

Klasse 1
Klasse for de minste pistolene og revolverne. Kaliber må være mindre enn 8 mm, og våpen med magasin må passe i den minste måleesken som er 185×120×30 mm (frem til 2012 var måleboksen 125×91×26 mm.) Minimum avtrekksvekt er 800 gram. Porting eller kompensator er ikke tillatt. Klasse 1 skiller seg ut på et par punkter:

Man starter med våpenet i 45°, hylster er kun til transport. Omlading er tillatt, men kan ikke kreves av øvelsen. Magasiner kan lades med maks 6 skudd (+1 i kammer, hvis start med ladd våpen). Det scores 1 tellende treff per skive, i stedet for 2 som de andre klassene.

Klasse 2
Klasse for pistoler som passer i en måleske med dimensjoner 185×135×34 mm. Kaliber må være mellom 8 og 9,9 mm, for eksempel 9×19 mm. Porting eller kompensator er ikke tillatt. Minimum avtrekksvekt er 800 gram. Hylsterposisjon må tilfredsstille de samme krav som IPSC standard.

Klasse 3
Klasse for pistoler som passer i en måleske med dimensjoner 185×135×34 mm. Kaliber må være 10 mm eller større, for eksempel 40 S&W. Porting eller kompensator er ikke tillatt. Minimum avtrekksvekt er 800 gram. Hylsterposisjon må tilfredsstille de samme krav som IPSC standard.

Klasse 4
Klasse for revolvere med kaliber 7,5 mm (f.eks. .32 ACP) eller større. Det er ingen måleske, men løpet kan ikke være lengre enn 80 mm (3,14 tommer). En kan lade med maks 6 skudd i tønna. Porting eller kompensator er ikke tillatt. Avtrekksvekt er ikke begrenset, men det er kun tillatt med «double action»-avtrekk. Hylsterposisjon må tilfredsstille de samme krav som IPSC standard.

Klasse 5
Klasse for de fleste pistoler og revolvere i kaliber .22 LR. Det er ingen måleske. Hylsterposisjon må tilfredsstille samme krav som IPSC open. Klasse 5 er den eneste klassen som tillater både optiske sikter, samt porting eller kompensator. Jernsikter er også tillatt. En kan ha maks 10 skudd i hvert magasin (+1 i kammer, hvis start med ladd våpen). Minimum avtrekksvekt er 800 gram.

%d bloggere liker dette: