Nyhetsbrev November 2022

Hei alle sammen og takk for utfordringen fra Lars Einar.
Jeg heter altså Erik Torp, er nærmere 60 enn 50 år gammel og bor på Vestfossen, en liten plass mellom Drammen og Kongsberg. Jeg begynte å lukte litt på sporten på slutten av åttitallet, men 24 år i Forsvaret og stasjonering langt mot nord gjorde at aktiviteten ble heller laber. Jeg har alltid likt å skyte, og jakt har vært en viktig hobby helt siden jeg var guttunge, men av en eller annen grunn så er jeg ikke så veldig interessert i den tekniske delen når det kommer til våpen, noe som overrasker ganske mange i miljøet vårt. Men vi kan ta en diskusjon om utstyr til fluefiske…, der kan jeg nerde meg helt bort…

De fleste kjenner meg antagelig gjennom dette «litt mindre heldige» bilde fra Instagram…


I 2010 hang jeg imidlertid uniformen i skapet og meldte overgang til forsvarsindustrien. Det medførte plutselig at jeg hadde en sivil skytebane «rett oppe i veien» og en titt i våpenskapet tilbake i 2017 gjorde at motivasjonen for å skyte konkurranse kom på plass igjen, og etter godkjenningskurset er det blitt både RO kurs og Level II kurs.
Som Lars Einar som utfordret meg, så har også jeg en tendens til å rote meg inn i frivillige verv og oppgaver. Jeg er i dag oppmann dynamisk rifle i Hokksund Pistolklubb (HPI) samt styremedlem og skyteleder i Buskerud Jæger og Fisker forening.
Min klubb er Hokksund Pistolklubb, en «multi gun club» som dekker Drammensregionen og mange av kommunene rundt. Vi er i utgangspunktet en NSF klubb, men hos oss er det mange muligheter.
Dynamisk sportsskyting er selvfølgelig populært og vi har pr i dag drøyt 100 godkjente
dynamiskskyttere og mange av disse er veldig aktive. Klubben har på det meste stilt med 50 menn og kvinner på match i helger hvor det har vært arrangert både pistol- og riflematcher. Feltskyting er også populært og vi har til enhver tid full feltløype oppe, samtidig som det er god plass til både dynamisk pistol- og rifle. Klubben arrangerer i tillegg til dynamisk- og felt- også svartkruttstevner og rene banestevner. På sikt kan det være at det også blir metallsilhuettbane og skulle du slumpe til å like Cowboy Action Shooting, Precision Rifle Shooting eller Benchrest så driver vi med det og.

Dugnad i Hokksund. Det blir ingen match uten at klubbmedlemmene trår til.


Som oppmann dynamisk rifle er det kanskje ingen overraskelse at det er rifledelen i DSSN jeg brenner for og mitt nyhetsbrev handler mye om det. I HPI er vi så heldig å ha et baneanlegg hvor det meste er mulig for både pistol, PCC og rifle. Dette medfører at vi blant annet skal arrangere nordisk mesterskap i PCC neste år, hvor jeg ha jobben som match director. Det er nettopp det å lage matcher som har interessert meg mest de siste årene og jeg er en svoren tilhenger av å heller arrangere et par gode matcher enn mange middelmådige i løpet av sesongen. I skrivende stund har vi akkurat avsluttet Holtefjell Masters Long Range, et «prøveprosjekt» på en høstmatch. Dette var et forsøk på å finne form og farge på en riflematch hvor det er lange hold og «mange» skyttere uten at
det skal gå ut over sikkerheten, men samtidig utnytte de baneressursene vi har tilgjengelig. Et annet poeng er å ikke bygge seg i hjel, men heller lage en match som virkelig setter skyteferdighetene på prøve. Matchen ga meg svar på mange av spørsmålene, og vi skal nok sette opp en neste høst men det blir IKKE i november. Tåke holdt på å drepe matchen, men snartenkte ROer fikk det til å gå rundt til tross for litt gufne værforhold.

Undertegnede til høyre sammen med miljøets beste SoMe mann, Per Fredrik Simensen


Elektronikkskiver og autopoppere er noe vi i Hokksund begynner å få en del erfaring med. Sist helg fikk vi låne fem skiver fra Kongsberg Target Systems. Disse virker utmerket så lenge man vet hvordan de skal opereres. Det samme gjelder autopoppere. Vi lånte Forbundets autopoppere og dette begynner vi virkelig å få kompetanse på da vi også har et par i klubben fra før. Jeg har hørt kritikk av dette utstyret, men jeg vil påstå at det ene og alene skyldes brukerfeil. Det samme gjelder elektronikkskiver. Hvis du ikke tar deg tiden til å sette deg inn i hvordan slike ting faktisk virker så har du bare deg selv å skylde hvis det går i svart. Jeg håper og tror at vi vil se mer til slike systemer
fremover og at klubbene rundt i Norge benytter seg av det under matcher. Man sparer både tid (så lenge skytteren er i stand til å treffe stålet…) og personell på å benytte slikt materiell.

«Du har ikke levd livet før du har vært i Hokksund». Vi får til noen gode riflehold på anlegget


Jeg er også opptatt av at aktivitet blir planlagt i god tid i forkant av matchene, spesielt Level III og høyere. Jeg kunne dessverre ikke delta på siste klubbledermøte da jeg bygget november matchen, men vet at forutsigbarhet var et tema der. God planlegging er noe som ligger nært hjertet og noe av det verste jeg vet er å komme til matchbygging og ikke ane hva som skal skje. Ha alltid en plan for hva du har tenkt å bygge og når det skal gjøres. Da er det mye enklere å improvisere når planen plutselig ikke virker mer.
Så hva skjer i HPI om dagen? Her er det «business as usual», med høy aktivitet og god stemning. Mandager er det rekruttskyting med aspiranter etter NSF modell og det er som regel «stinn brakke» fra klokken 19:00 og utover. Det er ikke uvanlig at vi har 25 rekrutter på standplass så rekruttering til klubben ser lys ut. Tirsdag er dynamisk rifledag, men nå i den mørke årstiden har vi funnet frem minirifla eller PCCen og trukket inn på 25-metern som har flomlys. Her har vi også vendeanlegg som gir oss god trening, med grunnleggende driller og blinkskuddet i fokus. Onsdag har feltskytterne
prioritet og torsdag er det dynamisk pistol som gjelder. Fredag til søndag er det fritt, eventuelt matcher eller stevner.


En «typisk» dynamisksesong hos HPI starter gjerne med høyere aktivitet på våren når det lysner. For dynamisk pistol har vi celler med flomlys som benyttes i de mørke vintermånedene, men rifle er litt mer utfordrende med bakgrunn i snø, brøyting, lys og is generelt. Vi har en 200 meters bane med flomlys, men glatt vei og snø gjør det ofte vanskeligere om vinteren.
Siste helg i mai arrangerer vi normalt «Norges beste Lv2 riflematch». Om det faktisk er det kan absolutt diskuteres, men vi legger alltid ned en masse arbeid i å få den matchen så bra som vi kan.

Hokksundsquad på besøk på Sør/Vestlandet


Videre pleier vi å kjøre dynamisk sikkerhetskurs i forkant av sommerferien, etterfulgt av en Lv2 pistolmatch, eller som det ble i år, to Lv 1 godkjenningsmatcher. Innimellom dette er det de faste treningene og noen ad-hoc level 1 matcher.
Vi arrangerte en Lv2 pistolmatch første helgen i oktober med 8 stager og denne er bare en av mange som viser hva som bor i Hokksund Pistolklubb. Takket være klubbmedlemmene hadde vi nok en gang et luksusproblem med for «mye» crew til matchen. Resultatet er at vi blir farlig effektive i resetting av stager og første squad hadde gjennomført 8 stager før kl 13:00. Det neste store blir selvfølgelig Nordisk mesterskap i PCC i 2023, men vi skal nok kanskje få klemt inn en pistolmatch også.
Oppsummert så vil et «normalt» dynamisk år se ut som slik:
Dynamisk Riflematch Holtefjell Masters Lv2, siste helg i mai
Dynamisk godkjenningskurs og godkjenningsmatch Lv2, juni/juli
Dynamisk Pistol/PCC Holtefjell Handgun Lv2 medio august/September
Dynamisk Rifle Holtefjell Masters Long Range medio oktober
Imidlertid fordrer det at vi fortsatt har folk som er villig til å bruke av fritiden sin for å bygge matchene. Det gjelder for så vidt alle i DSSN også; ønsker du å skyte match så er det også greit å stille opp for egen klubb når det arrangeres lokalt. Matchene blir nemlig ikke til gjennom magi, det må en del arbeid til…


Avslutningsvis anbefaler jeg alle å følge hokksund_pistolklubb_dynamisk på Instagram. Vi har en veldig flink SoMe ansvarlig med ganske sjuk humor, noe som ofte går ut over meg…

Og jeg sender stafettpinnen over til Ingebjørn Solheim. Jeg har ikke vært i Stavanger siden OCC i 2018 så jeg trenger en oppdatering på hva som skjer i det området.


Vi snakkes på banen
Erik

%d